Páginas

Bienvenidxs al blog de Alberto


EN LIBERTAD EL 31 DE OCTUBRE 2013

[En Sueco] Lärarens straff, Alberto Patishtáns fall har nu anlänt till domstolen i Tuxtla

Nu har Alberto Patishtáns fall äntligen kommit till domstolen i Tuxtla Gutiérrez och enligt personer som följer fallet är det här sista chansen. Efter att fallet tagits upp i Tuxtla och dom utfärdats där är fallet dött juridiskt sett. 

Inte så konstigt då att det darrar i luften av spänning när det hålls presskonferens och den legendariske biskopen Raúl Vera får frågan vad det skulle skicka för signal om myndigheterna inte släpper Alberto Patishtán?

- Det skulle visa att orättvisan är så svårt i detta land att det är nästintill otroligt. Att vi kan vänta oss en än mer våldsam situation än den vi har idag. Det skulle vara signalen, inte bara till Alberto Patishtán men till alla som har höjt sina röster för att kräva sina och andras rättigheter. Vi är alla Alberto Patishtán.
Människorättsförsvararen Alberto Patishtán sitter fängslad sedan år 2000. Då vi inte får ta några bilder på honom när vi träffar honom i fängelset får ni hålla tillgodo med den här bilden på en banderoll som användes under marschen den 19 april. Bilden används i den nyproducerade dokumentären om Patishtáns kamp: ”Vivir o morir por la verdad y la justicia” som du kan se här: http://www.youtube.com/watch?v=tPPh3K1iBhk
Foto: Gilberto Gutiérrez Álvarez
Det var en gång för inte så länge sedan, om du är en fri människa, som Alberto Patishtán här dömdes för mordet på sex poliser. Men tid är relativt och om du sitter frihetsberövad för ett brott du inte begått är 13 år väldigt länge sedan. Det är så länge sedan att dina barn hinner växa upp. En gång kommer din son till fängelset och talar med djupare röst, han tar examen, din dotter blir en uppskattad talesperson för ditt fall och sen gravid, själv förälder. Allt det här händer men utan dig.

Rättegången mot Patishtán präglades av felaktigheter och enligt det mexikanska människorättscentret Frayba är han oskyldig till de brott han dömts för. Ingen har dömts för medhjälp trots att minst tio olika eldvapen användes vid bakhållet och en enda man omöjligt kan ha genomfört dådet. Vad var då Alberto Patishtáns brott? Han tillhör ursprungsbefolkningen och tog sig ton. Talar perfekt spanska och stod upp för sina och andras rättigheter. Han var en ledarfigur och kritiserade en kommunpolitiker. Det var vittnesmålet från kommunpolitikerns son som fick Patishtán fälld. Andra vittnesmål om att han befann sig på annan plats togs inte i beaktande av domstolen.

Jag har aldrig varit i ett fängelse tidigare och när vi ska gå in är det precis sådär skräckinjagande som jag har sett på film. Höga murar, tunga galler, portar som öppnas och stängs bakom dig och framför dig. Instängd. Men sen öppnar sig en innergård och där råder festivalstämning. Det är den öppna besöksdagen och fångar och besökare är glada och kanske lite nervösa som jag. En förkrossande majoritet av fångarna tillhör ursprungsbefolkningen och i fängelset har Patishtán och några andra fångar bildad en organisation som nu hungerstrejkar mot orättvisorna. Vi får en rundtur på fängelset. Där finns små odlingslotter och jag känner igen blomman för dagen. Den som växte på min balkong i Visby och hos mannen med de sorgsna ögonen i Palestina och nu ser jag den här. Här finns en matsal och här finns celler där männen sover minst tretton i varje. De nyanlända sover på golvet. Många av dem sover där utan att ha dömts för något och det kan enligt statistiken komma att dröja många år innan de får någon dom. Patishtán fick vänta i tre år på sin.

Han fick också vänta på sjukvård. Vänta så länge att Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter uttalade sig och sa att risken för irreparabel skada på Patishtáns hälsa var så stor att mexikanska staten måste göra något. Det finns sjukvård i fängelserna men inte för alla. Patishtán är en obekväm fånge, han protesterar och accepterar varken sin dom eller andra orättvisor i fängelset.
 
Den 19 april i år fanns Kristna Fredsrörelsens observatörer på plats för att observera en stor marsch för Alberto Patishtáns frigivning. Cirka 8000 personer deltog, bland andra Las Abejas som vi tidigare skrivit om.
Foto: Gilberto Gutiérrez Álvarez
I april i år ordnade människorna i Patishtáns hemkommun flera aktiviteter för att uppmärksamma hans fall. Bland annat en stor demonstration där 8000 personer deltog och Kristna Fredsrörelsens observatörer fanns på plats. Skrynkliga gummor, krumma farbröder, små barn, västerlänningar med dreads och människor i skjorta och kostym skanderade ”Frihet för Alberto Patishtán”, ”Rättvisa” och ”Folket är med dig Profe” (”profe” är en kortversion av spanskans ord för lärare, ”profesor”, och används som smeknamn för Alberto Patishtán). Med i demonstrationen fanns bland andra Las Abejas, Bina, som ni kunnat läsa om förut här på bloggen. Sedan vi skrev sist har fler paramilitärer som deltog i massakern släppts fria och representanten från Las Abejas frågade under manifestationen ”Varför släpper staten de skyldiga och fängslar de oskyldiga? Är det värre att försvara ursprungsbefolkningars rättigheter än att döda barn?”

Biskopen Raúl Vera fortsätter att trollbinda publiken på presskonferensen. ”Genom frukterna känner man trädet”, säger han.  ”Frukterna från kampen för Alberto Patishtáns frihet är hopp och en stärkt kamp för mänskliga rättigheter. Den har sina rötter djupt i ett nobelt folk.  De verkliga prinsarna är de som kämpar för mänskliga rättigheter. Men idag i Mexiko är straffriheten utbredd. Idag är det mördarna som lever som prinsar och de verkliga prinsarna är förtryckta. Därför hoppas vi att Alberto Patishtán ska bli fri, att det äntligen ska ljusna i Mexiko. ”
Presskonferens 11 juni om vikten av att Alberto Patishtán släpps ur fängelset. Pascuala Gómez Gómez och Carmen Gómez Gómez kommer från Alberto Patishtáns hemkommun. Lionel Rivero är Alberto Patishtáns advokat, Raúl Vera är biskop i Saltillo i norra Mexiko. ordförande för Frayba och nominerad till Nobels fredspris 2012, och Víctor Hugo López är verksamhetsledare Frayba.
Foto: Frida Ekerlund

No hay comentarios.:

Publicar un comentario